מהן שיני בינה?
שיני הבינה נמצאות בחלק האחורי של הפה. הן השיניים הטוחנות השלישיות מאחורי השיניים הטוחנות השניות. שיני הבינה הן השיניים האחרונות שמתפתחות בחלל הפה. סיום התפתחותן הוא בסביבות גיל 15-20 ומכאן נגזר שמן – "שיני בינה" – מכיוון שבגיל ההתבגרות הנער הופך לבוגר וככל שאדם בוגר יותר הוא נחשב לאדם בעל בינה (חוכמה).
מהי שן כלואה?
בתהליך טבעי של בקיעת שיניים, נסוגות החניכיים לעמדה המאפשרת לשן לבקוע. שן כלואה היא שן (בדרך כלל שן בינה) שאינה מצליחה לבקוע במלואה מן החניכיים ולתפוש את מקומה הטבעי בחלל הפה. לרובנו יש 32 שיניים בהגיענו לגיל הבגרות והן מתחלקות שווה בשווה בין 2 הלסתות: 16 שיניים בלסת העליונה ו-16 שיניים בלסת התחתונה. אולם יכול לקרות מצב בו אין מספיק מקום בפה לבקיעת כל השיניים ונוצר מצב ששן מסוימת, לרוב שן בינה, לא מצליחה לבקוע ולעשות את מלוא הדרך עד למיקומה הנכון בפה. שן כזו נקראת שן כלואה והבעיה היא שאין ביכולתנו לנקות אותה כראוי ולכן היא חשופה לבעיות כמו עששת או מחלות חניכיים ועצם. באמצעות צילום רנטגן ניתן לאתר שן כלואה שלא הצליחה לבקוע כלל ונמצאת כולה בתוך החניכיים.
קיימים מספר מצבים של שן כלואה:
1. שן כלואה ברקמה רכה:
מצב בו שן הבינה הכלואה מכוסה ברקמת חניכיים בלבד המכונה "רקמה רכה". כיסוי השן הכלואה מונע אפשרות ניקוי תקינה של האזור ושל השן הטוחנת השנייה, הקדמית לשן הבינה.
2. שן כלואה חלקית בעצם:
מצב בו קיים חוסר מקום משמעותי לבקיעת שן הבינה. במצב זה שן הבינה מכוסה חלקית גם ברקמת חניכיים וגם בעצם הלסת. השן הכלואה אינה יכולה להשתתף כלל בפעולת הלעיסה וכמובן שלא ניתן לנקות אותה כראוי, מה שחושף אותה לזיהומים העלולים לגרום לדלקות.
3. שן כלואה מלאה בעצם:
מצב בו אין כלל מקום לבקיעת שן הבינה. במצב זה שן הבינה מכוסה במלואה בחניכיים ועצם, נותרת כולה תחת החניכיים ועצם הלסת ואינה מופיעה כלל בחלל הפה. ניתן להבחין בה רק בצילום.
האם רצוי לעקור שן בינה?
כאשר שן הבינה כלואה באופן כזה שאין מספיק מקום בפה המאפשר את בקיעתה, מומלץ לעקור אותה על מנת למנוע אפשרות של זיהום, מחלות חניכיים, נזק לשן שלידה ועוד.